Michael Davidson

Orthopedisch manueeltherapeut, fysiotherapeut

 

"To the bone!"

“"An academic is a person who knows a thousand ways of making love, ...... but never had a girlfriend" (met dank aan een patient)

🇬🇧 READ HERE IN ENGLISH  Michael Davidson [english]

Michael Davidson, is geboren op 14 januari 1956 en is afgestudeerd in fysiotherapie in 1979. Sinds 1980 is hij als zelfstandig fysiotherapeut in Amsterdam gevestigd. BIG-register:79033406704

Na twee diploma's orthopedische geneeskunde volgens Cyriax (Londen 1980) en een vierjarige opleiding acupunctuur afgerond te hebben, studeert Michael -na vijf jaar- in 1991 af als orthopedisch manueel therapeut.

Door zijn ongelimiteerde drang om het beste in zichzelf boven te halen wordt hij voor verschillende nationale lezingen en een internationale lezing uitgenodigd. Met name de diagnostiek en de trainingstherapie bij rug- en schouderklachten staat hierbij centraal. Hoogtepunt in deze serie is de internationale lezing die hij in Meersburg (Duitsland, mei 1998) gehouden heeft voor een internationale groep van leraren orthopedische manuele therapie, gevolgd door een lezing in Perth (WA) op 5 november 2000. De lezing in Perth had als thema zijn meest recente uitdaging: een compleet software programma voor de orthopedische manuele therapie vervaardigen om daarmee de doelmatigheid en de effectiviteit van deze behandelvorm aan te tonen door middel van retrospectief wetenschappelijk onderzoek.

Na al deze energieverslindende en tijdrovende activiteiten besloot Michael om minder tijd aan lezingen en meer tijd aan zijn gezin (inmiddels uitgebreid met drie pleegkinderen: video 2012, video 2017 ) te besteden. Hij blijft echter fanatiek op zoek naar nieuwe uitdagingen. In 2006 heeft Michael zijn draad met betrekking tot lezingen weer even opgepakt. Hij heeft gesproken op het Sportmedisch Congres; "Enkel de Enkel"(september 2006) en Schouderletsels: "VOORkomen en voorKOMEN (is beter dan genezen)" (oktober 2006).

Zijn missie? Onszelf onderscheiden op de (schijn) gezondheidsmarkt in (meetbare) kwaliteit, zowel bedrijfskundig als beroepsinhoudelijk. "Quality however is not represented by health status, but by the extend to which improvements in healthstatus that are possible are realized. To define quality is to establish a norm" (A. Donabedian - 1980)

In 2006 heeft hij tijdens een bijeenkomst van de ZorgAutoriteit zijn PP-presentatie over kwaliteit overhandigd.IMG 1101 edited 526x800Michael Davidson, juli 2008: Le Mont Ventoux. "Geen berg is voor hem te hoog"

Lees het Interview met Michael Davidson in CTO Amsterdam nieuwsbrief (april 2012)

2011-2012 Betrokken bij sportgerelateerd wetenschappelijk onderzoek vanuit het CTO Amsterdam in samenwerking met VU Bewegingswetenschappen.

Spreker op het KNGF jaarcongres 2012 voor de NVFS, 3 november 2012 in het MEcc te Maastricht.

November 2012 i.s.m. Bewegingswetenschappen VU o.l.v. Prof. H.E.J. Veeger onderzoek bij Robin Haase....

ManualFysion en wetenschap (scientific research). In september 2013 begint het 4 jaar durende wetenschappelijk onderzoek bij jonge honkballers. Om ooit meer dan 90 mph te gooien moeten ze sterk genoeg worden, de juiste techniek aanleren en blessurevrij blijven. ManualFysion gaat vier jaar lang zijn steentje bijdragen.

Quote Charlie Urbanus (Topsport Amsterdam)

“Ik ben ontzettend trots dat de eerste aanzet van Michael Davidson en ondergetekende (in de praktijk bij het 1e honkbalteam van Pirates) is uitgegroeid tot dit fantastische project!!”

Op 27 maart 2014 is Michael spreker geweest op het 6e Post Olympisch Sportcongres in De Reehorst in Ede (georganiseerd door de NVT)

10 mei 1979 - 10 mei 2014.... 35 jaar!

Professional in the lead lezing op 20 mei 2014. Lokatie HVA Fysiotherapie. Onderwerp: "Schouder in de schijnwerpers". Lezing samen met Derek van Deurzen, Michel van den Bekerom.

Vrijdag 28 november 2014 is Michael met Xavier Teitsma spreker op het  10e Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres met het onderwerp "EMG gebruik bij schouderklachten" (workshop)

De schouderscreening bij de Diamonds jeugd is na een jaar onderbreking -in verband met het gestartte 4 jaar durende "Fastball project" wetenschappelijk onderzoek- weer voortgezet. De screening is aangepast en uitgebreid met o.a. de PhysioPlux. Wat is het doel van het testen? Het doel is tweeledig.Enerzijds willen we een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek. De Diamonds zijn dit jaar een "interventiegroep". Anderzijds willen we een bijdrage leveren aan blessurepreventie bij CTO-honkbal en de Diamonds.

Eind april 2015 ben ik met mijn zoon Ruben naar New York geweest:"a dream come true". Vijf MLB wedstrijden stonden op het programma: 3 van de Yankees en 2 van de METS. De PhysioPlux was uiteraard mee en heb ik bij één van mijn oud-studenten in zijn praktijk gedemonstreerd. 

Een ervaring met de PhysioPlux ("dat was lachen met de PhysioPlux")

Het gebruik van de PhysioPlux in de praktijk. Op de foto ziet u op de linker schouder van de patient de Compex 8.0 ter ondersteuning (elektrische stimulatie) van de training van de rotatorcuff (schoudergewrichtspieren) bij o.a. verzwakte spieren. De patient kan op een door de beamer geprojecteerd scherm (vanaf het tablet) zijn vorderingen volgen in het ontwikkelen van zijn spiergevoel (quality of motion) als uitgangspunt en startpunt voor de volgende fase: de krachttraining (quantity of motion) van het schouderblad en de schouder.

Pre-season is begonnen in het honkbal. Lees de columns van Nick Urbanus op de website van Playball Europe. Een initiatief i.s.m. ManualFysion.

Een nieuw tijdperk voor het behandelen van schouderklachten is begonnen. Afgelopen week is de eerste patient naar huis gestuurd met de PhysioPlux Homedevice, na een periode van "quality of motion" training bij ManualFysion. De behandeling wordt nu thuis voortgezet. Geen reistijdverlies, training (met visuele feedback en duidelijke instructie's) wanneer het je uitkomt en toch een fysiotherapeut die je op afstand controleert op "quality en quantity of motion" èn begeleid. In de toekomst word je gedrag en inzet ook nog beloond met gratis downloads... 

We zijn met de voorbereidingen bezig van een RCT mbt de PhysioPlux getiteld: "The effect of EMG feedback on shoulder complaints" Zodra het onderzoeksdesign vasstaat zal ik jullie inlichten. Als introductie voor het meetinstrument en het wetenschappelijk onderzoek is er een video gemaakt op de locatie van ManualFysion en Medisch Centrum Zuid (Groningen) Klik hier voor de video

L&D Pirates Europees Kampioen! Voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging. ManualFysion heeft zijn paramedisch steentje daaraan bijgedragen. De laatste bal van de wedstrijd.....samenvatting finale

"De-jeugd-van-tegenwoordig". Opdracht voor de 1e jaars studenten HVA om het eerste contact tussen patient en behandelaar in beeld te brengen. Ik stam nog uit een tijd dat het "luxe" was een typemachine met zwart èn rood lint te bezitten :-) Bedankt mannen!

24 januari 2017: vandaag heb ik een -kleine - "meet"bijdrage kunnen leveren aan het Fastball onderzoek in de VU bij Bewegingswetenschappen. Rick van den Hurk werd gemeten om inzicht te krijgen hoe de werptechniek er van een absolute toppitcher uitziet. Uitzending NOS in Nieuwsuur

2 november 2017: Afsluiting van het "Fastball" wetenschappelijk onderzoek, met een open einde....

14 november 2017: "Perspectief" weer voor 5 jaar betrokken bij wetenschappelijk onderzoek bij blessurepreventie

Kwaliteit

“(…) its expected ability to achieve the highest possible net benefit according to the valuations of individuals and society”
“Quality however is not represented by health status, but by the extend to which the improvements in health status that are possible are realized. To define quality is to establish a norm”
A. Donabedian (1980)

Presentaties:

17-8-1981 begin van de eigen onderneming
mijn kern mobiliseren en spierfunctie verbeteren (1977) fl 6,25
1990-91 Universitair Stagemeester
1992 stageverlening Opleiding OMT Delft
1993 tot 2004 docent Opleiding OMT Delft
1993 Dimeq: medical fitness
1993 Bijscholing Akademie Leffelaar: krachttraining
1994 Skill-labs Dimeq: medische trainings therapie
1995 Backtech'95 Erasmus Universiteit/ NISG 
1995 Skill-labs Enraf Nonius/Dimeq:trainingstherapie
1996  Skill-labEnraf Nonius:trainingstherapie met de pully
1997 Skill-labs Enraf Nonius MTT met EN-Tree
1998 Meersburg (Duitsland) MTT
2000 Perth (Australie) video
2002 NVMT - Congres: de rug in al zijn facetten
2004 AGIS APG getal/ kwaliteit 
2006 CTG/ZAio kwaliteit in de zorg
2006 Symposium "Enkel de enkel"
2007 Voorzorg: preventie o.a. DM2 i.o.m. AGIS
2011 SNA SchouderNetwerkAmsterdam
2012 KNGF Symposium
2014 Sochi Traumatologen en sportFT Congres
2014 Schouder in de Schijnwerper (HVA)
2014 Sport Medisch Congres PhysioPlux
2017 VU Amsterdam, faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen
2017 Family dag PhysioPlux in Groningen
2017  4e Nationaal Symposium Manuele Therapie: "Bewegingsketens"

Video's:

 Perth 5 november 2000   Perth 5 november 2000 - CD
   
PhysioPlux 2016 - Trainer  PhysioPlux 2016 - Clinic